Ratna prošlost

Srbija se nije do kraja suočila sa ratnom prošlošću, nije je prevazišla, niti je izvela sve svoje bilanse poslednjih ratova, što je ogromna prepreka daljem unutrašnjoj i regionalnoj stabilnosti i razvoju. Zaštitnik građana bio je u proteklih 10 godina jedan od retkih državnih institucija koji je, u okvirima svoje nadležnosti, insistirao na suočavanju sa ratnom prošlošću. Prema zločinima i zločincima iz prošlih ratova, svako prema svojima, moramo biti stroži od međunarodne zajednice.

Porodice civilnih žrtava rata ostale su mahom obespravljene i to se mora izmeniti novim zakonskim rešenjima i njihovim sprovođenjem.

Ratna prošlost je i mnogo više od počinjenih zločina:

Srbija čini veliku nepravdu odsustvom moralne i materijalne podrške koju svojim ratnim veteranima pružaju sve druge zemlje u Evropi. Političari čija je nacionalistička politika ljude oterala u rat, sada nastoje da se njihova uloga zaboravi, a veterani su neprijatni živi svedoci i podsetnici njihove istorijske odgovornosti. Kao predsednik Republike, podržaću zakon o pravima ratnih vojnih veterana, za koji sam inicijativu počeo da pripremam kao Zaštitnik građana.

Ostaci ratne ekonomije i dalje funkcionišu i ogledaju se u prekograničnim kriminalnim mrežama koje ne bi mogle da funkcionišu bez političke podrške iz pojedinih državnih kabineta.

Konačno, bezbednosne elite nikada nisu podnele pravi račun za svoja ratna činjenja i nečinjenja. Ogromna količina uticaja u bezbednosnom sektoru Srbije danas se zasniva na trgovini i ucenama podacima iz ratnih godina, koji nikada nisu dostavljeni pravosuđu. Ratovi na teritoriji nekadašnje Jugoslavije su spolja zabranjeni, ali njihovi uzroci nikada nisu uklonjeni, a vinovnici identifikovani i odstranjeni iz političkog života.

Prevazilaženje ratne prošlosti  je zajednički cilj svih naroda bivše SFRJ, pa i Srbije. Taj cilj ne mogu da ostvare pojedinci, političke elite i strukture koje su same podstakle ratove za jugoslovensko nasleđe, i materijalno, politički i moralno profitirale od nesreće koja je pogodila sve jugoslovenske narode.

Ubeđen sam da će u svim državama-naslednicama SFRJ preovladati one političke i istorijske snage koje su opredeljene da ovaj period naše istorije konačno ostavimo iza sebe, kao što su i Francuska i Nemačka ostavile sopstvenu prošlost u Drugom svetskom ratu. Sa zadovoljstvom ću dati svoj doprinos tom procesu.