Saopštenja

Uvažavanje ljudskih prava – garancija slobode

Odbor za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Pokreta slobodnih gradjana povodom održavanja Nedelje ponosa i Parade ponosa u Beogradu, podseća na vrednosti slobodnog i demokratskog društva, kome težimo i za koji se borimo. Te vrednosti su bazirane na ostvarivanju prava i sloboda svakog građanina, a proklamovane su vodećim međunarodnim dokumentima, od kojih većina…

Beograd raskopan, radnici bez plata

Pokret slobodnih građana smatra da poniženjima koja vladajuća partija svakodnevno priređuje građanima Srbije nema kraja. Stalni udari na osnovna građanska prava manifestuju se i u položaju radnika preduzeća “Ratko Mitrović – Niskogradnja”, koji asfaltiraju glavne beogradske saobraćajnice po najvećim vrućinama za naknadu od 5.000 dinara, dok vlast i “slobodni mediji” o tome ćute.

Poskupljenje struje u državi mraka

Pokret slobodnih građana izražava nezadovoljstvo povodom najava Ministarstva rudarstva i energetike o povećanju cene elektirčne energije. Iako se u obrazloženju cinično navodi da je reč o do sada “najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji”, podsećamo građane Srbije da je ovo već treće poskupljenje struje u poslednje dve godine, a četvrto od kad su SNS…

Vučić u Haradinajevoj vladi

Pokret slobodnih građana smatra da je vlast u Srbiji donela još jednu nerazumnu i teško objašnjivu odluku da Srpska lista, koja je u suštini kosovski SNS, uđe u Vladu sa ratnom koalicijom čiji će premijer biti Ramuš Haradinaj.

Čim im padne rejting SNS napada PSG

Pokret slobodnih građana primećuje da se, kao po komandi, kada god je rejting vladajuće koalicije u padu, njihovi glasnogovornici ustremljuju na sve kritičare režima, nalazeći po ko zna koji put opravdanje za takvu zloupotrebu svojih funkcija u navodno ugroženoj bezbednosti predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Vratite direktora škole na posao

Pokret slobodnih građana zahteva od ministra prosvete Mladena Šarčevića da poništi rešenje o smeni direktora OŠ „Svetozar Miletić“ iz Zemuna Miroljuba Mosurovića i vrati ga na mesto direktora.

BIA u službi SNS

Najavljene izmene Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) predstavljaju skandalozan pokušaj koncentracije ovlašćenja u rukama "eskperta za sve prilike" Bratislava Gašića. Ovakva praksa samo je jedan u nizu dokaza spremnosti vladajuće partije da žrtvuje i bezbednost građana Srbije u cilju nekontrolisanog ovladavanja svim institucijama Republike Srbije.

Zakon o BIA – uvod u diktaturu

Pokret slobodnih građana upozorava da će izmene Zakona o bezbednosno-informativnoj agenciji po hitnom postupku, kojima se istaknutom funkcioneru SNS na čelu BIA daju nezabeležena ovlašćenja, tu službu i formalno učiniti stranačkom tajnom policijom.

Otkaz kompletnoj vlasti

Siledžijsko i mafijaško ponašanje dr Bogdana Labana, gradonačelnika Subotice, je najtačnija slika vlasti u Srbiji - rekao je Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa Građanskim pokretom u Subotici.

Ne ići stranputicama koje utabava Vučić

Ne možete jednu ruku pružati Aleksandru Vučiću, a drugu Pokretu slobodnih građana i očekivati da je Pokret prihvati.

Vučićev rijaliti sa diplomatijom

Pokret slobodnih građana sa velikom zabrinutošću gleda na novu fazu Vučićeve politike pretećeg konflikta - pogoršanja odnosa čak i sa susednim zemljama sa kojima nikada nismo imali ozbiljnih nesuglasica.

Država mora da štiti prava radnika

Izjava ministra rada i socijalne politike Zorana Đorđevića da nije razgovarao sa štrajkačima Goše koji su došli u Beograd jer je ta fabrika u privatnom vlasništvu pa je država “obazriva”, odraz je krajnjeg neznanja i bahatosti autokratskog režima u Srbiji.

Šutanovac ne može i sa Pokretom i sa Vučićem

Pokret slobodnih građana obustavlja planove o izbornoj saradnji sa Demokratskom strankom pošto je predsednik DS Dragan Šutanovac javno ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmenama Ustava.

Ispitati slučaj diskriminacije dečaka sa autizmom

Zabrana dečaku sa autizmom Vidu Antiću da otputuje avionom na relaciji Beograd - Tivat nedopustiva je diskriminacija u svakom društvu koje pretenduje da bude demokratsko.

Odbacivanje krivičnih prijava protiv Informera i Pinka je politički a ne pravni čin

Pokret slobodnih građana smatra da odluka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu o odbacivanju krivičnih prijave protiv Informera, Pinka i drugih režimskih medija, koje je protiv njih podnela grupa uglednih novinara, aktivista i umetnika – nije zasnovana na pravu i zakonu, već predstavlja jasnu demonstraciju političke moći Aleksandra Vučića.

Šta se krije iza zastrašivanja poverenice PSG u Boru

Pokušaj dvojice mladića da, pod okriljem noći, nasilno uđu u kuću Snežane Tasov, poverenice za Bor Pokreta slobodnih građana, kao i ostavljanje kartonske kutije na kojoj krupnim slovima piše “tik-tak” je akt terora nad slobodnim građanima. Pogotovu što se događaj odigrao samo dva dana pošto je u Boru svečano otvorena kancelarija Pokreta slobodnih građana.

Pokret slobodnih građana traži hitnu smenu ministra Vulina

Pokret slobodnih građana od predsednice Vlade Ane Brnabić i Narodne skupštine traži smenu Aleksandra Vulina, a posle najnovijeg povređivanja dvojice radnika u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima, gde se pre samo 20 dana dogodila nesreća koja je odnela živote dva radnika.

U čije ime država poziva na linč Jankovića?

Pokret slobodnih građana kao skandalozno i posebno opasno ocenjuje saopštenje državne sekretarke u MUP Biljane Popović Ivković, jer njena polupismena paškvila, puna osionosti i mržnje praktično predstavlja repliku teksta “Ćuruvija dočekao bombe”.

Pokret zabrinut zbog novog pokušaja tabloidne destabilizacije regiona

Pokret slobodnih građana zabrinut je zbog današnje naslovne strane “Večernjih novosti”, novina u delimičnom vlasništvu države, na kojoj se Zoran Zaev, predsednik vlade Republike Makedonije, na tabloidan način optužuje za planiranje teških krivičnih dela na štetu Republike Srbije. Time se, pored pokušaja diskreditacije legitimnog predsednika vlade susedne države, stvara atmosfera nepoverenja između dva bliska i…

Šta se dešava na severu Kosova?

Pokret slobodnih građana sa zabrinutošću konstatuje da je uglednom lekaru sa severa Kosova, dr Dragiši Miloviću, koji u obaveštenim krugovima važi za ozbiljnog kandidata na lokalnim izborima, jutros u Zvečanu zapaljen auto. Milović je, inače, tri puta bio predsednik te opštine i nije blizak Srpskoj naprednoj stranci.