Evropska unija

Geografski, politički i civilizacijski, Srbija pripada Evropi. Evropska unija je zasnovana na evropskim vrednostima, koje naš Ustav izričito ubraja u temelje Republike Srbije. Dovoljno je pogledati gde iz Srbije svake godine u potrazi za boljim životom odlazi desetine hiljada ljudi i jasno je gde građani Srbije sami sebe vide. Srbija, međutim, nigde neće otići, već je potrebno da evropske vrednosti dovedemo u nju kako ne bi ostala prazna i nestala sa mape sveta. Proces pridruživanja EU služi tome. Međutim, poslednjih godina kroz njega su u Srbiji dobili nalepnicu „Odobreno (ili bar tolerisano) od strane EU“ skoro svi anti-evropski procesi: gušenje medijskih sloboda, zatiranje nezavisnosti sudstva, lažna borba protiv kriminala i korupcije, socijalna nepravda, negiranje vladavine prava, ekonomsko osiromašenje građana, zloupotreba službi bezbednosti… Administracija u Briselu ne bi trebalo da upadne u zamku ucene i žrtvuje dugoročni razvoj i bezbednost za kratkoročnu stabilnost. Pri tome, upravo one političke snage u Srbiji i zemljama regiona koje propagandom i na druge načine stvaraju nestabilnost, sebe nude kao spas od problema koji sami prave, a zauzvrat traže podršku i okretanje glave od kriminala, korupcije i nepravde koji se pod njihovim okriljem šire.

 

Ne možemo nigde gladni, poniženi, rasturenih institucija. Cilj je moderna, otvorena, demokratska Srbija slobodarskog društva, ravnopravnih, dobrostojećih i ponosnih ljudi. Tek kada dostignemo te vrednosti, građani na referendumu, objektivno obavešteni o svim argumentima i posledicama, treba da odluče da li žele pristupanje Evropskoj uniji. Jasno je da će samo autentičan proces dostizanja evropskih standarda, a ne laži i predstave za medije, dovesti do toga da odluka građana bude u zajedničkom interesu Beograda i Brisela. Evropa nije šalter na kojem se primaju zahtevi i na kojem se isplaćuju pare, već naša zajednička kuća. Kao stanari jedne sobe, imamo ne samo obavezu da je uredimo, nego i pravo da kažemo kakvu kuću želimo.

 

Srbija, koja je pružila nesebičan i herojski doprinos pobedi nad fašizmom, u zajedničkoj borbi jugoslovenskih i evropskih naroda, Evropu doživljava i kao antifašističku tvorevinu.

 

Smatram da je Evropa i dalje najbolji postojeći okvir za sprečavanje ratnih sukoba, mržnje i netrpeljivosti na celini njenog prostora, a posebno na granicama Kontinenta.